Ο ΠΎΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΈΛ – COMMUNICATION CHALLENGE

Και τότε γεννήθηκε ο άνθρωπος και ξεχώρισε από τα άλλα ζώα. Πολλοί ήταν οι λόγοι που τα κατάφερε, αλλά όλοι καταλήγουν στον εξής έναν: την ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ!

Επικοινωνούσε ο ένας με τον άλλο και μέσα από τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τους κατάφερναν πράγματα που ένας μόνος του δε θα είχε καταφέρει.

Επικοινωνούσε ο καθένας με τον εαυτό του, προσπαθούσε να ερμηνεύσει τις σκέψεις, τις πράξεις και τα συναισθήματα του και μέσα από την ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ απέκτησε συνείδηση. Βρήκε στόχο, απέκτησε σκοπό και είχε κάπου να πάει. Μέσα από την αυτογνωσία άρχισε να καταλαβαίνει καλύτερα και τους γύρω του. Άρχισε να αναπτύσσει ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ. Μα η συνείδηση του έφερε φόβο. Φόβο για το άγνωστο και για ό,τι δεν μπορεί να καταλάβει. Φόβο για ό,τι δεν μπορεί να χωρέσει στη λογική του. Και έτσι βάλθηκε να τεντώσει τη λογική του για να χωρέσουν μέσα όλα.

Επικοινωνούσε με τους προηγούμενους και άφηνε τη γνώση του στους επόμενους. Έτσι δημιουργήθηκε η ΙΣΤΟΡΙΑ, η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ και η ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Μέσα από τη συσσωρευμένη γνώση, μέσα από τη μνήμη και τη συνέχεια, ήρθε η εξέλιξη. Στους δρόμους της σκέψης και της ανακάλυψης ο καθένας δεν ξεκινούσε από την αφετηρία, αλλά κάθε επόμενος έπαιρνε τη σκυτάλη από εκεί που την είχε αφήσει ο προηγούμενος. Έτσι, ο άνθρωπος έφτιαξε την ανθρωπότητα!

Επικοινωνούσε με το άγνωστο. Εκεί που σταματούσε η επιστήμη, ξεκινούσε η ΠΙΣΤΗ και η ΕΛΠΙΔΑ. Έτσι κατάφερε να κάνει υπερβάσεις και να ξεπεράσει τον φόβο του.

Επικοινωνούσε με τα εργαλεία του και μπορούσε να τους αναθέτει να κάνουν τις δουλειές του χωρίς να είναι αυτός εκεί. Με τους ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥΣ και την ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ κατάφερε να απαλλάξει τον εαυτό του από καταναγκαστικές εργασίες και αφιέρωσε τον χρόνο του για να καλλιεργήσει το πνεύματου.

Κι ο άνθρωπος εξελίχθηκε – με τα καλά και τα κακά του. Κι όταν η εξέλιξή του ήταν εις βάρος των άλλων, τότε οι άλλοι έβρισκαν τρόπους να το επικοινωνούν αυτό σε όλους. Μέσα από τις ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ προβλημάτιζαν τις κοινωνίες για τον δρόμο που παίρνουν και τις επιλογές που κάνουν

Και έτσι η ανθρωπότητα έφτασε ως εδώ, σε αυτή την καμπή του χρόνου. Βρέθηκε στο καλύτερο σημείο που θα μπορούσε να είναι, δεδομένης της επικοινωνίας που έχει αναπτύξει. Αλλά ξέρετε κάτι: Όσο η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ μας βελτιώνεται, τόσο η ανθρωπότητα θα γίνεται καλύτερη… και η επικοινωνία δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη!

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μα ας ξεκινήσουμε από την αρχή! Μάθε να συνεργάζεσαι… πάρε την ομάδα σου και χτίστε τον πιο ψηλό πύργο που μπορείτε, χρησιμοποιώντας μόνο χαρτί. Πόσο ψηλά φτάνει ο Πύργος σας; Μέχρι πού φτάνει η Επικοινωνία σας;

«Ο Πύργος της Βαβέλ ήταν ένα πανύψηλο κτίριο, κέντρο του πολιτισμού, που έχτιζαν οι άνθρωποι για να αποδείξουν τις δυνατότητες τους. Στόχος τους ήταν, με τον πύργο αυτό να φτάσουν «μέχρι τον ουρανό», να αποδείξουν ότι δεν έχουν όρια. Για να τους δοκιμάσει τότε ο Θεός, μπέρδεψε τις γλώσσες που μιλούσαν οι χτίστες και δεν μπορούσαν πια να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά. Έτσι, τους έδειξε ότι η ανθρωπότητα θα περιορίζεται πάντα από το πόσο καλά μπορεί να επικοινωνεί ο ένας με τον άλλο.» Η τύχη του Πύργου της Βαβέλ είναι τώρα στα χέρια σου… θα ολοκληρωθεί; Πόσο ψηλά θα φτάσει;

Είσαι εκπαιδευτικός και ψάχνεις μία ευφάνταστη δραστηριότητα για να κάνεις ακόμα πιο ενδιαφέρον το μάθημα σου; Η Χαρισμάθεια σου έχει μία δραστηριότητα έτοιμη, από αυτές που μόνο εκείνη ξέρει να φτιάχνει!

Πάρε σαν αφόρμηση το Communication Challenge του TEDxKids@ilissos και κάνε μία πολυδιάστατη δραστηριότητα στην τάξη σου, για να κερδίσεις επιπλέον ενθουσιασμό από τα παιδιά, αλλά να αναπτύξεις και τις δεξιότητες τους.

Χώρισε τα παιδιά σε ανομοιογενείς ομάδες, έτσι ώστε το δυναμικό της κάθε ομάδας να είναι περίπου ισοδύναμο. Κάθε ομάδα καλό είναι να μην έχει πάνω από 6 παιδιά. Τα παιδιά θα έχουν 30 λεπτά για να χτίσουν τον πιο ψηλό πύργο που μπορούν, χρησιμοποιώντας απλές κόλλες χαρτί Α4.

Απλή εκδοχή: Στα πρώτα 18 λεπτά της δραστηριότητας τα παιδιά δεν έχουν στη διάθεση τους καθόλου γραφική ύλη, κανένα χαρτί, μολύβι ή στυλό, και δεν μπορούν να γράψουν, να σημειώσουν, να σχεδιάσουν ή να χρησιμοποιήσουν τίποτα πέρα από το σώμα τους (προφορικό λόγο, εκφράσεις, χειρονομίες κλπ.) Σε αυτόν τον χρόνο πρέπει να ανταλλάξουν ιδέες και να αποφασίσουν το πλάνο ή τα πλάνα που θα ακολουθήσουν για τον πύργο τους. Πρέπει να δώσουν στους άλλους να καταλάβουν όσο πιστότερα γίνεται τις σκέψεις τους και να συζητήσουν τα δυνατά και αδύναμα σημεία κάθε ιδέας, αναπαριστώντας την νοερά ο καθένας στο βαθμό που μπορεί.

Στα επόμενα 12 λεπτά, μοιράζεις σε κάθε ομάδα 50-70 κόλλες χαρτί Α4 και χρησιμοποιώντας αυτές, και τίποτα άλλο, πρέπει να χτίσουν τον πιο ψηλό πύργο που θα στέκεται όρθιος στο τέλος του χρόνου. Ο πύργος τους θα πρέπει να αποτελείται μόνο από χαρτί και να στηρίζεται σε μία μόνο επιφάνεια. Η δυσκολία στη φάση της υλοποίησης είναι ότι: τώρα πια δεν μπορεί κανένας να μιλάει. Θα πρέπει για τα 12 λεπτά, που διαρκεί αυτή η φάση, να υλοποιούν τα πλάνα τους κι αν αυτά δεν πάνε καλά να επαναπροσδιορίσουν χρησιμοποιώντας μόνο νοήματα

Με αυτόν τον τρόπο δίνεις μεγάλο βάρος στη φάση της επικοινωνίας και από αυτή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα. Δεν διαρκεί τυχαία παραπάνω εξάλλου. Στο τέλος του χρόνου όλες οι ομάδες σταματάνε και περνάς να μετρήσεις, για κάθε πύργο, πόσο απέχει το ψηλότερο σημείο του από την επιφάνεια στην οποία στηρίζεται. Ο ψηλότερος πύργος κερδίζει. Για την ολοκλήρωση της δραστηριότητας ακολουθεί αναστοχασμός:

Πόσο μακριά από αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν αυτό που έλεγα στους άλλους; Πόσο μακριά ήταν αυτό που τους έλεγα από αυτό που καταλάβαιναν; Πόσο μακριά ήταν αυτό που συμφωνούσαμε από αυτό που κάναμε; Πόσο μεγάλο ήταν το χάσμα στην επικοινωνία μας; Πόσο εξελίξιμες ήταν οι ιδέες μας; Πόσο καλά συνεργαστήκαμε; Ακούσαμε τον άλλο; Αξιοποιήσαμε όλες τις ιδέες; Είχαμε φτιάξει πλάνα σε περίπτωση που δεν πάει καλά η αρχική μας ιδέα; Πόσο σημαντική είναι η επιλογή των λέξεων που κάνουμε για να πούμε κάτι; Εάν κάναμε ξανά τη δραστηριότητα τι θα κάναμε διαφορετικά;

Μετά από τον αναστοχασμό, τα παιδιά μπορούν να μπουν σε διαφορετικές ομάδες και να κάνουν μία παραλλαγή της δραστηριότητας. Πόσα από αυτά που συζητήσατε θα τα εφαρμόσουν; Βελτιώθηκαν στην επικοινωνία τους;

Για δυνατούς λύτες: Θέλετε να αναπτύξετε τη δημιουργικότητα, την αποκλίνουσα σκέψη και εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης των παιδιών; Δεν έχετε παρά να βάλετε «εμπόδια» στον δρόμο της επικοινωνίας τους και να τους βοηθήσετε να συναισθανθούν τους συνανθρώπους που έχουν μόνιμα τα εμπόδια αυτά:

• Ένας από την ομάδα θα έχει τα χέρια δεμένα.
• Ένας από την ομάδα θα έχει τα μάτια κλειστά.
• Ένας από την ομάδα θα φοράει ωτοασπίδες.
• Ένας από την ομάδα δε θα μπορεί να μιλήσει.

Τα 18 λεπτά της επικοινωνίας γίνονται 22, ενώ η υπόλοιπη δραστηριότητα μένει ως έχει. Είναι ζήτημα αναστοχασμού: Πόσο περιορίζεται η έκφραση ενός ανθρώπου με αναπηρία; Πόσο σημαντικές είναι οι αισθήσεις μας; Τις προστατεύουμε;

Για πολύ δυνατούς λύτες (ενδείκνυται για μεγαλύτερες ηλικίες): Ωραία δε θα ήταν να κάνεις μία συνδιδασκαλία με τους δασκάλους των ξένων γλωσσών; Βάλτε τα παιδιά στην ίδια ομάδα να μιλάνε μεταξύ τους διαφορετικές γλώσσες. Κάποιοι θα μιλάνε ελληνικά, κάποιοι αγγλικά, κάποιοι γαλλικά και κάποιοι γερμανικά. Πόσο καλά μπορείς να εκφραστείς σε μία ξένη γλώσσα; Πώς νιώθεις όταν ο πλούτος της γλώσσας σου δεν επαρκεί για να εκφράσεις τον πλούτο του μυαλού σου; Πώς αντικατοπτρίζει, επομένως, ο λόγος σου τον πλούτο του μυαλού σου; Πόσο καλά μπορείς να καταλάβεις όταν σου μιλάνε σε μία γλώσσα που δεν καταλαβαίνεις; Πόσο εύκολο είναι να σου μιλάνε σε μία γλώσσα και να απαντάς σε μία άλλη; Τελικά, όταν με τη γλώσσα δεν έβγαινε αποτέλεσμα, σε ποια «γλώσσα» καταφύγατε; Υπάρχει κοινή γλώσσα για όλους τους λαούς;

Διασκεδαστική παραλλαγή: Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τη δραστηριότητα σε ανταγωνιστικές ομάδες με τους γονείς τους ή σε συνεργασία μαζί τους. Θα μπορούσε να είναι υποχρεωμένοι όλοι να λένε «άκατα μάκατα» ανά 3 λέξεις που θα θέλουν να πουν ή να λένε «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λειτουργήσει» στο τέλος κάθε φράσης τους. Θα μπορούσαν να ξεκινάνε την πρόταση τους με το «Έχετε δίκιο όταν λέτε» ή να βάζουν τη συλλαβή «κε» ανάμεσα σε κάθε συλλαβή που λένε. Ευχαριστηθείτε το με την καρδιά σας!

Στόχοι Δεξιοτήτων

Ανάπτυξη Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων: Τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν αυτό που σκέφτονται στους άλλους, αναπτύσσοντας την εκφραστικότητα, την περιγραφική και τη διακριτική τους ικανότητα. Ανάπτυξη Συνεργασίας: Η δραστηριότητα είναι συνεργατική και τα παιδιά θα πρέπει να μπορέσουν να συμπληρώσουν το ένα το άλλο σε πολλά επίπεδα για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να φτιάξουν έναν πύργο.

Ανάπτυξη Δημιουργικότητας: Τα παιδιά θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν πύργο από χαρτί με πρωτότυπες ιδέες και σχέδια. Θα αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, θα χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και θα μπορέσετε να αξιολογήσετε τόσο την αποκλίνουσα σκέψη τους, όσο και την ικανότητα τους να πάνε από την ιδέα στην πράξη.

Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης: Είναι ένα STEM Challenge το οποίο χρειάζεται συνδυαστική σκέψη, κρίση, αξιολόγηση, πλαστικότητα και επιχειρηματολογία. Η κριτική ικανότητα δουλεύεται σε πολλά επίπεδα και με διαφορετικό βάθος.

Ενσυναίσθηση: Η επικοινωνία, ειδικά αυτή που ενέχει περιορισμούς, σε βάζει σε μία θέση να σκεφτείς πώς εκλαμβάνει ο συνομιλητής σου αυτά που του λες και τι εννοεί με αυτά που σου λέει. Είναι μία πολύ καλή δραστηριότητα για την ανάπτυξη ενσυναίσθησης, γιατί η ενσυναίσθηση είναι ο πυρήνας της ενεργητικής ακρόασης.

Γνωστικοί Στόχοι

Γλώσσα: Ο πλούτος της γλώσσας και η ευχέρειά μας να τη χρησιμοποιούμε οριοθετεί την πραγματικότητά μας. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε, δεν μπορούμε καν να ονειρευτούμε, έξω από τα όρια της γλώσσας μας, γιατί όποια έννοια και να βάλουμε στο μυαλό μας, θα τη βάλουμε με το όνομά της. Η διακριτική μας ικανότητα, το πλήθος των διαφορετικών πραγμάτων που μπορούμε να κατανοήσουμε, είναι αυτό που μας επιβάλλει ο πλούτος της γλώσσας μας. Κάποιος που είναι φτωχός στη γλώσσα είναι καταδικασμένος να ζει σε μία φτωχή πραγματικότητα.

Πάρε ένα κείμενο δύο παραγράφων και προσπάθησε να το αποδώσεις χρησιμοποιώντας το πολύ 10 διαφορετικές λέξεις. Πόσο από το νόημα του και την αξία του θα είχε χάσει εάν ήθελες να πεις το ίδιο κείμενο, αλλά ήξερες μόνο 10 λέξεις;

Δημιουργική Γραφή: Είχαμε τους πρώτους μας επισκέπτες από το διάστημα! Προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Πώς μοιάζει η γλώσσα τους; Πώς θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε; (προέκταση σε θεατρικό παιχνίδι) Συνεργατική Δημιουργική Γραφή: Σε 150 χρόνια από τώρα όλη η ανθρωπότητα μιλάει την ίδια γλώσσα! Ξεκινήστε έναν διάλογο στη γλώσσα αυτή. Αξιοποιήστε δύο φανταστικές λέξεις – ψευδολέξεις – για κάθε πραγματική λέξη που χρησιμοποιείτε. Γράψτε την πρόταση σας και δώστε το στον διπλανό σας να το συνεχίσει όπως αυτός νομίζει, με τη δική του πρόταση. Αυτός θα το περάσει στον επόμενο, μέχρι να γυρίσει το χαρτί ολόκληρη την τάξη. Στο τέλος ο καθένας μπορεί να γράψει μία ερμηνεία για το τι μπορεί να συμβαίνει στο διάλογο – ιστορία που γράψατε στην τάξη, ερμηνεύοντας όπως του αρέσει τα 2/3 του κειμένου που αποτελείται από φανταστικές λέξεις!

Μη φοβάστε να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ

Φιλικά,

η Ομάδα του TEDxKids@Ilissos

και της Χαρισμάθειας

Καὶ ἦν πᾶσα ἡ γῆ χεῖλος ἕν, καὶ φωνὴ μία πᾶσι.

καὶ εἶπεν ἄνθρωπος τῷ πλησίον αὐτοῦ• δεῦτε πλινθεύσωμεν πλίνθους καὶ ὀπτήσωμεν αὐτὰς πυρί. καὶ ἐγένετο αὐτοῖς ἡ πλίνθος εἰς λίθον, καὶ ἄσφαλτος ἦν αὐτοῖς ὁ πηλός.

and they said, let’s build ourselves a city and a tower within it; a tower whose top will reach the sky, and we likewise we will build our reputation, which will spread across the face of the Earth.

Da stieg der Herr herab, um sich Stadt und Turm anzusehen, die die Menschenkinder bauten.

Und Gott sagte, dass ihnen nichts mehr unerreichbar sein wird, was sie sich auch vornehmen, das heißt, dass das Volk übermütig werden könnte und vor nichts zurückschreckt.

Il a donc mélangé leurs langues, afin que personne ne comprenne la voix de son voisin et que chacun l’entende parler dans une langue qui lui était inconnue.

Et ils ont arrêté la construction de la ville et de la tour. Et c’est pourquoi on a appelé cela Confusion , parce que c’est là que Dieu a mélangé toutes les langues de la Terre entière et que c’est de là qu’Il a dispersé les Hommes sur la Terre entière.

TedxKidsIlissos 2020!
Εσύ πήρες το εισιτήριο σου?
0
0
0
Weeks
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec
Εισιτήρια
0
Επιτυχημένα event
0
Επισκέπτες
0
Εθελοντές
0
Ομιλητές
0
workshop

Wood Wide Web

Ένα πανάρχαιο σύστημα διδάσκει σύγχρονα μαθήματα σωστής επικοινωνίας Τα φυτά μπορεί να μοιάζουν με μοναχικά άτομα, αλλά το έδαφος κάτω από τα πόδια μας έχει να μας πει μία τελείως διαφορετική ιστορία. Μιλούν κρυφά μεταξύ [...]

Επικοινωνία με τους γονείς

Τι είναι επικοινωνία; Είναι όταν κάποιος μιλάει και ο άλλος τον ακούει ,τον καταλαβαίνει. Είναι η ανταλλαγή συναισθημάτων ,σκέψεων και πληροφοριών μιλώντας ,ζωγραφίζοντας και παίζοντας. Το να μπορούν τα παιδιά να επικοινωνούν σωστά με τους [...]

Επικοινωνία μεταξύ των διδύμων

Έχουμε μια φωτογραφία στο σπίτι μας που η μαμά μας είχε πει μια ιστορία. Όταν γεννηθήκαμε ήμασταν πρόωρα διδυμάκια. Εγώ ήρθα σπίτι από το νοσοκομείο ένα μήνα μετά και όταν ο αδερφός μου ήρθε σπίτι [...]

Περισσότερα άρθρα