Οι ποιητές κυνηγούν αενάως λέξεις και ξάφνου όταν τις πιάσουν αρχίζουν και χορεύουν μαζί τους. Ο χορός αυτός τέλος δεν έχει και ακόμη και όταν φύγουν, οι λέξεις τους στροβιλίζονται και άηχα ουρλιάζουν. Και εκεί είναι που σε βρίσκει η επικοινωνία της τέχνης.Σε όλες εκείνες τις στιγμές που καταφύγιο δεν είχες και δεν έβρισκες τον σωστό παλμό για να εκφράσεις όλα όσα βίωσες και αισθάνθηκες. Να! Σαν εκείνη τη φορά που τα φτερά σου ήταν τόσο σπασμένα που χρειάζονταν ψυγείο για να μην λιώσουν…αλλά όχι την απλή συντήρηση! Εκείνη τη φορά που χρειάστηκε να τα καταψύξεις για να σταθούν και τα χνουδωτά σου όνειρα να αντέξουν μέχρι να αναρρώσεις και να ξανασηκωθείς. Είχες μάθει άλλωστε πως όταν κουράζεσαι, δεν πρέπει να τα παρατάς.Αρκεί απλώς να λιώνεις αρμονικά σαν μια φέτα τυριού πάνω στο σιταρένιο κρεβάτι σου.

Ή σαν όλες εκείνες τις φορές που ήθελες να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη και τη συγκίνησή σου και έλεγες “δεν μπορώ να σου περιγράψω πως νιώθω”..και εκεί σε έβρισκε η επικοινωνία, η χωρίς λέξεις, η χωρίς κινήσεις. Και να που μαζί με αυτή την επικοινωνία-την απερίγραπτα περιγραφική-μας βρίσκει και η τέχνη. Η τέχνη με τις παιδικές ζωγραφιές που εκφράζουν τα ανείπωτα, η τέχνη με τη φαντασία και η τέχνη του αυτοδημιούργητου. Η τέχνη που λέξεις δεν έχει μα λέξεις περιγράφει. Η τέχνη που ήταν και παραμένει εκεί καταδεικνύοντας όλα όσα ο άνθρωπος φοβάται να επικοινωνήσει. Η τέχνη που συνδέει κάθε παρελθόν με κάθε παρόν και ανεπαίσθητα με το κοινό μας μέλλον. Εκείνη η τέχνη που μονίμως αφουγκράζεται και επικοινωνεί. Οι χίλιες λέξεις μιας εικόνας και οι εκατομμύρια αναγνώσεις της Τζοκόντα.

Οι εικόνες του avogado6 δίνουν πνοή στα συναισθήματα και στις λέξεις που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουν ακόμη επινοηθεί. Κάποιες φορές νιώθω ότι ακούω τις ανεπινόητες αυτές λέξεις που κρύβονται για να αφήνουν χώρο στην μητέρα τέχνη. Μετά κοιτώ τους μαθητές μου και συνειδητοποιώ ότι και οι ίδιοι είναι μέρος της συμφωνίας αυτής, μεταξύ επικοινωνίας,λέξεων και τέχνης. Αράγε η επικοινωνία πότε θα πει την τελευταία της λέξη;

Μαρσώ Μαρκεσίνη, tedxkids@lissos2019-2020