Επικοινωνία είναι η συνομιλία δύο ανθρώπων, το γρύλισμα δύο ζώων, η σύνδεση μιας πρωτεΐνης στον υποδοχέα ενός κυττάρου, ακόμα και η μεταγραφή του DNA σε mRNA. Επικοινωνία είναι και η σχέση του ανθρώπου με τη φύση, επικοινωνία είναι και η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό… Επικοινωνία είναι ίσως η ζωή.
Όμως, αν οι άνθρωποι έρθουμε σε επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό που δεν χρησιμοποιούν τον ίδιο κώδικα μ’ εμάς, πώς θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε, να συνομιλήσουμε μαζί τους; Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο ερώτημα της επικοινωνίας. Πώς θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με κάποιους που δεν έχουν μάτια για παράδειγμα; Ή αυτιά; Πώς θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με όντα που κατανοούν τον κόσμο μας … διαφορετικά;
Και δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να επικοινωνούμε, μιας και σε ορισμένα σημεία του διαστήματος, στις μαύρες τρύπες, υπάρχει απόλυτη έλλειψη πληροφορίας. Σ’ αυτές, δεν υπάρχει μεταφορά πληροφορίας όταν το μήνυμα περάσει τον ορίζοντα γεγονότων και το «καταπιεί» η μαύρη τρύπα.
Τέλος, μία στιγμή που κράτησα πέρυσι από το tedxkids…. Η στιγμή που μπήκα στη σκηνή. Η στιγμή που κοίταξα όλα αυτά τα πρόσωπα που περίμεναν να ακούσουν κάτι από εμένα. Στην αρχή δίστασα. Η επικοινωνία δεν ήταν «καλή» στην αρχή. Μετά όμως αρχίσαμε να αλληλοκατανοούμαστε: εγώ και το κοινό, κι έτσι έγινε μία σχετική ησυχία. Και η γλώσσα μου λύθηκε. άρχισα να μιλάω στο κοινό όπως θα μιλούσα σε έναν παλιό μου φίλο, που γνωριζόμαστε από παλιά. Αυτή είναι μία διαφορετική μορφή επικοινωνίας. δεν είναι λεκτική, είναι με τα μάτια. Καταλάβαιναν από το ύφος μου πότε έπρεπε να είναι σοβαροί και πότε όχι. Αυτή είναι μία ξεχωριστή μορφή επικοινωνίας. Είναι μία ανάμνηση που δε θα ξεχάσω ποτέ.

Αντώνης Μισθός, tedxkids@lissos2019-2020