Τι είναι επικοινωνία; Είναι όταν κάποιος μιλάει και ο άλλος τον ακούει ,τον καταλαβαίνει. Είναι η ανταλλαγή συναισθημάτων ,σκέψεων και πληροφοριών μιλώντας ,ζωγραφίζοντας και παίζοντας.
Το να μπορούν τα παιδιά να επικοινωνούν σωστά με τους γονείς τους έχει μεγάλη σημασία για αυτά. Πολλές φορές η επικοινωνία των παιδιών με τους γονείς τους είναι πολύ δύσκολη. Συχνά οι γονείς είναι απασχολημένοι με δικά τους θέματα και δεν ακούν τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, δουλεύουν πολλές ώρες .Όταν γυρίζουν στο σπίτι είναι κουρασμένοι και μερικές φορές θυμωμένοι και νευριασμένοι. Ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού ,τον υπολογιστή τους και πολύ με το κινητό τους .Συνεχώς βιάζονται ,είναι σίγουροι ότι γνωρίζουν τα πάντα και δεν παρακολουθούν τα παιδιά τους όταν τους μιλάνε ,ούτε καταλαβαίνουν τις ανάγκες τους.
Τα παιδιά τρελαίνονται να παίζουν με τους γονείς τους. Είναι πολύ διασκεδαστικό να παίζεις επιτραπέζια παιχνίδια με τους γονείς σου ,να κάνεις ποδήλατο μαζί τους και να πηγαίνετε μαζί βόλτες και στο γήπεδο. Όταν κάνουν κατασκευές και ζωγραφίζουν όλοι μαζί περνούν τέλεια.
Όταν τα παιδιά κλαίνε ή είναι θυμωμένα ή στεναχωρημένα έχουν ανάγκη μια μεγάλη αγκαλιά από τους γονείς τους. Οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι μορφή επικοινωνίας που δυστυχώς κάποιες φορές μας λείπουν. Θέλουν πολύ κάθε βράδυ από τη μαμά ή το μπαμπά να τους διαβάζει ένα βιβλίο ή να τους πει μια δικιά τους φανταστική ιστορία. Θέλουν επίσης πολύ κάθε βράδυ οι γονείς τους να τους καληνυχτίζουν με μια μεγάλη αγκαλιά και να τους περιμένουν όταν γυρίζουν από το σχολείο με την ίδια τεράστια αγκαλιά. Όταν κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι και τρώνε μιλώντας πως πέρασαν τη μέρα τους τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και ότι οι γονείς τους τα αγαπάνε.

Απόστολος Κολοβός.