Η επικοινωνία σημαίνει για εμένα κατανόηση,συνεννόηση και εμπιστοσύνη. Για παράδειγμα,να λέω στην κολλητή μου φίλη την Αμέλια,ότι έχω έναν σκύλο και να μην καταλαβαίνει ότι έχω ένα δέντρο. Οι μεγάλοι πολλές φορές έχουν προβλήματα στην επικοινωνία τους, εξαιτίας κάποιου προβλήματος ή επειδή μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Αντίθετα, εμείς τα παιδιά, ακόμη και αν δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα καταλαβαινόμαστε και επικοινωνούμε με τις ζωγραφιές.Ας πούμε εγώ, όταν γνώρισα την Αμέλια, εκείνη μου έκανε μια ζωγραφιά για να καταλάβω πως είναι πραγματικά εκείνη .Κάποια χρώματα σου δείχνουν πως νιώθει κάποιος, δηλαδή τα συναισθήματά του. Για παράδειγμα, το πορτοκαλί δείχνει τον προβληματισμό,το κίτρινο την έκπληξη και το ροζ την χαρά.Όταν βλέπω ή χρησιμοποιώ πράσινο νιώθω άνετα, γιατί είμαι χαλαρή και είναι το χρώμα που βρίσκεται παντού στην καθημερινότητά μου.Ο ουρανός είναι μπλε και με κάνει να νιώθω ωραία. Γι’αυτό επιλέγω το μπλε όταν είμαι καλά και θέλω να το δείξω.
Και φτάνω στο κόκκινο! Θυμός,λύπη και στενοχώρια. Ποτέ όταν δεν έχω διάθεση δεν επιλέγω να φτιάξω ουρανούς ή μπλε θάλασσες.
Μου μένουν το άσπρο και το μαύρο. Το άσπρο βγάζει έξω όλα τα χρώματα,όπως το φως που τα κάνει όλα λαμπερά. Το μαύρο όμως τραβάει όλα τα χρώματα μέσα του, σαν το σκοτάδι που τα κρύβει.
Κάπως έτσι πιστεύω ότι επικοινωνούμε με τα χρώματα.
Τα χρώματα είναι παντού,όπως και η επικοινωνία.

Κατερίνα Γρηγορακάκη, μαθήτρια της Β’ Δημοτικού (Δημοτικό Σχολείο Χώρας Άνδρου)