Ο χρόνος είναι μια σχετική έννοια για τα παιδιά.

Συνήθως σου λένε  “μισό λεπτό…” και εννοούν μισό δεύτερο και άλλες φορές αυτό το λεπτάκι -που είναι και μισό-, “μετατρέπεται” στο μυαλουδάκι τους σε αιωνιότητα!

Την ίδια στιγμή, ο χρόνος που περνούν μαζί μας  δεν τους είναι ποτέ αρκετός.

Και δεν έχουν άδικο.

Πόσοι από εμάς δεν θεωρούμε ότι “προσφέρουμε” στο παιδί μας τα πάντα, υλικά αγαθά, ρούχα, φαγητό, παιχνίδια παραγνωρίζοντας το πιο σημαντικό, το χρόνο που του αφιερώνουμε;  

Ε, λοιπόν εδώ είναι το θέμα. Παρότι εργαζόμαστε σκληρά για να μη λείψει τίποτα  στο παιδί μας, δεν αξιολογούμε σωστά την κύρια και βασική του επιθυμία που δεν είναι άλλη από το να περάσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί μαζί μας!

Όχι για να παίξουμε ένα τέταρτο και στη συνέχεια να του πούμε ότι είμαστε κουρασμένοι, ή να του υποσχεθούμε ότι το Σαββατοκύριακο θα κάνουμε εκείνη τη βόλτα με το ποδήλατο που την έχουμε αναβάλει τρεις φορές. 

Αλλά για να κάτσουμε αγκαλιά στον καναπέ και να δούμε παρέα το αγαπημένο του παιδικό, να το ρωτήσουμε με ενδιαφέρον τι καινούργιο έμαθε στο σχολείο, να φτιάξουμε από κοινού μια κατασκευή ή μια χειροτεχνία, να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει να ετοιμάσουμε το βραδινό,  να διαβάσουμε μαζί ένα βιβλίο και να δείξουμε ενδιαφέρον σε όλα εκείνα που θέλει να μας πει.

Και κάπως έτσι, με κουβεντούλα εντός τετάρτου στο κρεβάτι του πριν κοιμηθεί, με δέκα λεπτά την ώρα του πρωϊνού και με μια ζεστή αγκαλιά για καλημέρα, θ’ αρχίσουμε να χτίζουμε τη σχέση με το παιδί μας. 

Μια σχέση που είναι τόσο σημαντική και όμως, στην πολυάσχολη ζωή μας, τη σημασία της συχνά την παραβλέπουμε. Περιέργως, θυσιάζουμε πολύτιμο χρόνο για να πάμε με τα παιδιά μας σε δραστηριότητες, για να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν καλύτερα, όταν αυτό που συχνά χρειάζονται περισσότερο από όλα, είναι χαλαρός χρόνος μαζί μας!

Η στιγμή που νιώθουμε εξουθενωμένοι και το μόνο που θέλουμε είναι η ησυχία μας, είναι ακριβώς η στιγμή που είναι πιο σημαντικό να έρθουμε κοντά τους.

Τα παιδιά πρέπει πάντα να αισθάνονται ότι τα αγαπάμε χωρίς όρους και χωρίς διαλείμματα.

Ο χρόνος ισούται με την αγάπη. Δεν μπορείς να πεις ότι αγαπάς κάποιον και να μην μπορείς να του αφιερώσεις καθόλου χρόνο. Όσες φορές λοιπόν και αν λέμε στο παιδί μας ότι το αγαπάμε, θα περιμένει να του το δείξουμε με πράξεις…

Την επόμενη φορά πριν ξεστομίσουμε  μία από αυτές τις φράσεις, “όχι τώρα, βιάζομαι”, ” σε παρακαλώ πήγαινε στο δωμάτιό σου και τα λέμε αύριο“, ή “σταμάτα τη φασαρία, έχω πονοκέφαλο”, ας προσπαθήσουμε να πούμε: “έχω δέκα λεπτά πριν φύγω για τη δουλειά, θέλεις να σου ετοιμάσω εγώ το πρωινό σήμερα;” ή “έλα να κάτσουμε να μου πεις πώς ήταν η μέρα σου”. 

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, ακόμα κι αν δεν το δείξει τη δεδομένη στιγμή, ένα χαμόγελο ευτυχίας θα το συντροφεύει για το υπόλοιπο της ημέρας του. 

Και ας μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό: ο χρόνος περνάει δραματικά γρήγορα και δεν γυρίζει πίσω για να αλλάξουμε πράγματα και συμπεριφορές. 

Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο σωστά θα τον διαχειριστούμε προς όφελος του παιδιού μας.  

Παπανικολάου Νίκη

Δημοσιογράφος στο Mothersblog.gr

20181221_181650