Ένα πανάρχαιο σύστημα διδάσκει σύγχρονα μαθήματα σωστής επικοινωνίας

Τα φυτά μπορεί να μοιάζουν με μοναχικά άτομα, αλλά το έδαφος κάτω από τα πόδια μας έχει να μας πει μία τελείως διαφορετική ιστορία. Μιλούν κρυφά μεταξύ τους, κάνουν συμφωνίες, αλληλοβοηθούνται ή κηρύττουν πόλεμο το ένα στο άλλο. Πως γίνονται όλα αυτά; Επιτρέψτε μου να σας συστήσω το Wood Wide Web. Ένα δίκτυο από μύκητες που μεγαλώνει μέσα και γύρω από τις ρίζες των φυτών. Έτσι τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους και δημιουργούν την δική τους κοινωνία. Αναπτύσσονται και συνυπάρχουν μιλώντας τη δική τους «κωδικοποιημένη γλώσσα» εδώ και εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή πολύ πριν υπάρξουμε εμείς οι άνθρωποι και χωρίς να έχουν καν εγκέφαλο!
Μη βιαστείτε όμως να σκεφτείτε ότι η επικοινωνία των φυτών είναι απλή και ξεπερασμένη. Μπορεί να μην αναβαθμίζει πολύ συχνά τα «λειτουργικά της συστήματα», αλλά μάλλον έχει να μας διδάξει πολλά.
Μπορείτε να φανταστείτε τι λένε; Όχι, δεν κουτσομπολεύουν τους κηπουρούς ή τους γείτονες! Σίγουρα δεν κάνουν cyberbullying και δεν αποπλανούν. Αντίθετα, δίνουν μόνο αληθινές πληροφορίες σχετικά με το τι τους συμβαίνει.
Σε αυτό το υπόγειο «διαδίκτυο» κάθε φυτό δηλώνει πάντα την πραγματική του ταυτότητα, τα όρια και την τοποθεσία του από την πρώτη στιγμή. Δεν χρησιμοποιεί ψευδώνυμα ή ψεύτικα προφίλ. Δεν αναρτά αναληθείς, διαστρεβλωμένες και ανακριβείς πληροφορίες. Δεν φοβάται να επικοινωνήσει ή πως θα εκτεθεί. Γιατί άραγε; Λείπει η ανθρώπινη νοημοσύνη ή αγνοούνται οι κίνδυνοι;
Ίσως γιατί απλά έχουν αναπτύξει και τηρούν πιστά τη δική τους δεοντολογία. Η ειρηνική συνύπαρξη και η αλληλοβοήθεια δεν είναι ιδανικοί στόχοι, αλλά ο τρόπος που ζουν. Με άλλα λόγια χρησιμοποιούν το δίκτυο τους εστιασμένα, όταν και όποτε το κρίνουν ωφέλιμο όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και το σύνολο. Έτσι ως καλοί γείτονες όταν αρρωσταίνουν το δηλώνουν με τη χημική μεταβολή τους και προειδοποιούν όλα τα γύρω φυτά να αναπτύξουν αμυντικούς μηχανισμούς. Τα κουκιά και οι ντοματιές ως υποδειγματικοί φύλακες -ντελάληδες όταν δέχονται επίθεση στέλνουν αμέσως χημικά μηνύματα ενημέρωσης στα κοντινά φυτά!
Άλλα φυτά πάλι υποδεικνύουν άριστη οικογενειακή επικοινωνία και κοινωνική αλληλεγγύη. Το τριφύλλι μοιράζεται εξίσου το φαγητό του με τα αδέλφια του, ενώ οι μαμάδες-πεύκα διαθέτοντας εντυπωσιακό μητρικό στέλνουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων μόνο προς τα πολύ νεαρά πευκάκια που μεγάλωναν στα «πόδια» τους. Ο αλτρουιστής βασιλικός στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα στη γειτόνισσα πιπεριά, το ιπποτικό καρότο βελτιώνει και παραχωρεί έδαφος στην απαιτητική και επεκτατική ντοματιά η οποία κάνει κολλητή παρέα με τον κατιφέ και τη φασολιά!
Όπως όμως το διαδίκτυο έχει και την σκοτεινή του πλευρά έτσι και αυτό το σύστημα έχει την δική του. Δεν λείπουν οι ορχιδέες ή το παρασιτικό αμπέλι που <<χακάρουν>> το σύστημα και κλέβουν ενέργεια από τα υπόλοιπα δέντρα καθώς και άλλα είδη όπως η μαύρη καρυδιά που προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιά στους αντιπάλους τους! Όλα αυτά όμως αργά ή γρήγορα μέσα από το ίδιο το σύστημα με έναν υποδειγματικό τρόπο αυτοδιορθώνονται και τελικά λειτουργούν σε απόλυτη ισορροπία.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα σταθείτε δίπλα σε δέντρα και φυτά, κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε τα ως μέρος ενός σούπερ-δικτύου μέσα στο οποίο συνομιλούν, ανταλλάσσουν πληροφορίες και φαγητό. Συγκεντρωθείτε και προσπαθήστε να κρυφακούσετε! Και όλα αυτά συμβαίνουν μόλις κάτω από τα πόδια μας! Δεν είναι φανταστικό?

Τζωρτζίδη Άννα-Μαρία, Β’ Γυμνασίου